Bu yazıyı cumhuriyetimizin yüzüncü yaşını kutladığımız günlerin içerisinde yazıyorum. Bu güzel memleketin bir parçası olmaktan dolayı gururluyum. Kurucu liderimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve karanlığı aydınlatmak için emek harcayan, canından olan her bir ferdimizi saygıyla anıyorum.
Dünyada ise işler karışık. Her zamanki gibi. Sert, yorucu, korkunç bir sene geçiriyoruz. Deprem, savaş, adaletsizlik, hukuksuzluk, kabul edilmiş şiddet, tahammülsüzlük, fakirlik son sürat devam ediyor. Başkalaşıyor, hissizleşiyor, bizim dışımızda kalanlarla bir bütün olmaktan uzaklaşıyoruz. Ancak ne kadar başkalaşıp hissizleşsek de çocuklar bizlere insan olduğumuzu, bu dünyaya gelişimizin amaçlarını, merhameti, koşulsuz sevgiyi hatırlatıyor. Onlar için bir şeyler yapmak gerek. Tam da bu noktada devreye giriyoruz. Evet bu giriş bölümüydü. Şimdi size biraz Evreka Çocuk Yayınları'nı neden ve nasıl kurduğumuzu, burada neler yapacağımızı anlatayım.
Bildiğiniz üzere ben bir öykü yazarıyım. Yazmak dışında ne yaptıysam yaşamımı sürdürebilmek adına yapmışımdır bugüne kadar. Dahası yazabilecek bir konfor alanı oluşturmak için. Var oluşumu anlamlandıran şeyin hep yazmak olduğunu düşündüm. Buna inandım. Bu eylemden başka bir şey de cezbetmedi beni. On yedi on sekiz yaşlarından beri hâlim bu. Bu durum daha sonra öyle bir düzeye geldi ki yazmak işimin merkez olmalıydı. Bir de dilediğim gibi peynir yiyebilmeli canım çektiğinde şu pahalı kahvelerden içebilmeliydim tabii. Uzun sayılabilecek bir sürede yayınevlerinde yayın yönetmenliği, editörlük yaptım. Kitaba "mal" denilen, yeniliğe, gelişime, farklı olana, dünyada olup bitene duyarsız pek çok kişiyle tanıştım. E biraz da ayrıkotu olduğumdan yollar ayrıldı. Bir buçuk senedir aklımda olan Evreka Çocuk Yayınları'nı kurmak için önümde bir engel kalmamıştı.
Yayınevinin ismi neden "Evreka" diye soracak olan arkadaşlar için kısaca anlatayım. Bir sürü isim düşündüm tabii ama hiçbirini beğenmiyordum. Alternatifleri yazıyor sonra tek tek üstünü çiziyordum. "Tek kelimeden oluşsun", "akılda kalıcı bir isim olsun" gibi kurallar belirlemiştim. Eşe dosta fikrini sordum ancak onlardan aklımı çelecek isimler çıkmadı. Dedim ki kendi kendime "Yok yani bunlar değil. Zihnimize şimşek çakmalı. Böyle Arşimet gibi Evreka, Evreka diye gezinmeliyiz ortalıklarda." Sonrası malum. Evreka ismi çok hoşuma gitti. Böyle kalsın dedim. Bunlar laf salatası. Gelin size biraz evi gezdireyim.
Evreka Çocuk Yayınları salt bir yayınevinin ötesinde içinde farklı disiplinleri de barındıran bir edebiyat, sanat yuvası olarak kuruldu. Niyetimiz günümüz pedagojisini, edebi zevkini önceleyen, uluslararası alanda boy gösterebilecek, kalıcı olacak ama her şeyden önce çocuğa dokunan okuyanların keyif alacağı eserler basmak. Daha önce çalıştığım kurumların çocuk yayıncılığı bölümlerinde yayın yönetmenliği yaptığım sırada ülkemizde ve dünyadaki yayıncılık faaliyetlerini inceledim. Çok fazla yaratıcı fikir, etkileyici iş gördüm. Ancak yine de pek çok açıdan farklı, denenmemiş, orijinal bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. Bunlardan biraz bahsetmek istiyorum.
Evreka Akademi de düzenleyeceğimiz atölyelerle yukarıda da bahsettiğim bu edebiyat sanat yuvasına yeni yazarlar katmayı arzu ediyoruz.
Evreka Blog günümüz edebiyatın nabzının tutulduğu, öykülerin, söyleşilerin, tanıtım ve inceleme yazılarının yayınlanacağı aktif bir alan olarak pek çok yazara ev sahipliği yapacak. Evreka Blog salt çocuk edebiyatıyla ilgili olmayacak. Edebiyata dair her şeyi içinde bulabileceğiniz yeni bir alan olarak görebilirsiniz.
Evreka Sanat ise eserlerimizi ya da emeğimizi sahneye taşımak, kalemimizi daha da kalıcı kılmak adına düşündüğümüz bir uygulama. Yayınevimizin eserlerinden yola çıkılarak ya da yayınevi bünyemizdeki (yazarlarımız, atölyelerimizdeki arkadaşlarımız veya beraber oluşturacağımız proje bazlı bir ekiple) tiyatro gruplarını birleştirmek istiyoruz. Anlaşmalı olduğumuz organizasyon şirketleri, sahne sanatları yapımcılarıyla hem ekonomik hem de kültürel uzun süreli işler yapmayı hedefliyoruz.
Evreka Bilgi Yarışması ve Evreka Oyun biraz daha para kazandıktan sonra yapmak istediğim iki proje. Bir de her şeyi anlattım gibi hissettim yarıda keseyim dedim.
İşte böyle. Yola çıkma kararı vermek yola çıkmaktan çok daha zormuş. Bu kararı almamda bana destek olan, elini taşın altına koymaktan bir an olsun geri durmayan biricik sevgilim, sözlüm Eda'ya, yol arkadaşlığı yaptığım güzel insan Lemi Abi'ye, logoyu tasarlayan kardeşim Zeyd ile çeviri desteği veren kardeşim Uğur'a, bana destek olan aileme, arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Bu yolda bizimle beraber olmak isteyen herkese kapımız açık. Yukarıda saydığım herhangi bir alanda fikri, projesi olan dostları hep beraber hayal kurmaya, güzel işler yapmaya davet ediyorum.
Evreka Çocuk Yayınları doğdu. Beraber büyüyecek. Görüşmek üzere.
コメント