Fransız yazar, oyuncak tasarımcısı, ressam, illüstratör Andre Helle’nin dilimize çevrilen ilk kitabı olan Nuh’un Gemisi Buse Ceylan çevirisiyle Evreka Çocuk Yayınları bünyesinden çıktı.
Öncelikle okurumuzun yabancı oldu yazar hakkında biraz bilgi verelim. Asıl adı Andre Laclotre olan sanatçı Andre Helle ismini kullanmıştır. 20’li yaşlarından itibaren resim, çizgi roman, illüstrasyon alanlarında büyük bir üne sahip olmuş buradaki başarısını oyuncak tasarımcılığına da taşımıştır. Edebiyat alanında da verimli çalışmalar yapan Helle, Nuh’un Gemisi, Histoire de Quillembois Soldat (Quillembois Soldat’ın Hikâyesi), La Boîte à joujoux (Oyuncak Kutusu) gibi dönemine damga vurmuş eserler kaleme almıştır. İsmini Tanpınar’dan sıklıkla duyduğumuz Debussy Oyuncak Kutusu’nu bale gösterisi olarak uyarlamıştır. Gösteriyi o dönem 13 yaşında ve önceki bestelerine de ilham kaynağı olan kızı Chouchou’ya ithaf eden Debussy Oyuncak Kutusu sahnelenemeden 1918 yılında hayatını kaybetmiştir. Debussy’nin ölümünden bir sene sonra kızı Chouchou’da henüz 14 yaşında hayata gözlerini yummuş ve Andre Helle’nin Oyuncak Kutusu isimli eseri Fransız besteci, orkestra şefi Andre Caplet tarafından sahnelenmiştir.
Andre Helle’nin çok yönlülüğünü vurguladığımıza göre esere dönebiliriz. Bu büyük sanatçının dilimizde yayımlanan ilk eseri olan Nuh’un Gemisi ilkokul çocuklarına hitap eden bir eser. Çizgi roman geleneğinden gelmesinden mi bilinmez mizahi yönü kuvvetli bir yazar olan Helle, konu edindiği her hayvanın öne çıkan özelliklerini, yaşadığı ortamı, insan ve tabiatla olan ilişkisini eğlenceli bir dille anlatıyor. Bilgi aktarımının doğru bir yaklaşım ve üslupla yapıldığı eser klasik çocuk kitaplarının sıklıkla düştüğü didaktik anlatım tuzağına düşmüyor. Bebeklerin ilk arkadaşı olan filler, ev sahibi kaplumbağalar, avcıları yahni yapma hayaliyle tutuşan tavşanlar, “filozof” lakaplı murabut kuşları, ihtiyar adamlara benzeyen kurbağalar… Yaratıcı, eğlenceli benzetmelerin, araya serpiştirilen tatlı imgelerin olağanüstü çizimlerle
desteklendiği Nuh’un Gemisi çocukların dünyayı paylaştığımız dostlarımızı tanımasına olanak sağlıyor.
Recep Kayalı
Comments